Žensko zdravlje

Dan crvenih haljina u petak

Objavljeno 31.01.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Radi podizanja svijesti o moždanom udaru u žena prvog petka u veljači održat će se kampanja "Dan crvenih haljina".
Dan crvenih haljina u petak
 

Ova međunarodna kampanja se u Hrvatskoj provodi od 2019. godine i radi poticanja zdravstvenih stručnjaka da usmjere pozornost na srčani i moždani udar u žena zbog njihovih razlika u odnosu prema muškarcima.

Simbol kampanje je crvena haljina - haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Žene i muškarci često imaju sličan skup simptoma tijekom moždanog udara, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome.

Specifični čimbenici rizika za moždani udar u žena su oralni kontraceptivi, trudnoća, preeklampsija (visoki krvni tlak koji se razvija tijekom trudnoće), korištenje hormonske nadomjesne terapije te migrene s aurom.

Najčešći simptomi moždanog udara nastaju iznenada i obuhvaćaju iznenadnu utrnulost, smetnje govora i vida, smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavicu te jaku glavobolju.

Specifični simptomi moždanog udara u žena se razlikuju od uobičajenih te upravo zato stvaraju problem jer često nisu prepoznati, a liječenje je često odgođeno.

Oni uključuju gubitak svijesti ili nesvjesticu, opću slabost, teškoće ili kratkoću daha, zbunjenost, nereagiranje ili dezorijentaciju, naglu promjenu ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučninu ili povraćanje, bol i štucanje.

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti.

U 2021. godini od njega je umrlo 5018 osoba, od kojih 2067 muškarca i 2951 žena.

Prema posljednjim podacima Eurostata za 2019. godinu, Hrvatska je po standardiziranoj stopi smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti na 6. mjestu od 34 europske zemlje.

Svake godine od moždanog udara umre trostruko više žena nego od raka dojke.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.