Žensko zdravlje

Obilježen Dan podizanja svijesti o endometriozi

Objavljeno 02.03.2023.

Ja sam 1 od 10  - Udruga žena oboljelih od endometrioze

Dan podizanja svijesti o endometriozi, 1. ožujka, je po prvi puta obilježen u Hrvatskoj.
Obilježen Dan podizanja svijesti o endometriozi
 

Hrvatski sabor je Dan podizanja svijesti o endometriozi proglasio u veljači želeći upozoriti na veliki javnozdravstveni i medicinski problem jedne od najučestalijih dobroćudnih bolesti u Hrvatskoj koja pogađa oko 10% žena reproduktivne dobi u svijetu.

Endometrioza je jedan od značajnih uzroka neplodnosti te bi se podizanjem svijesti o toj bolesti među pacijenticama i liječnicima poboljšala vjerojatnost pravodobne dijagnostike i liječenja što bi unaprijedilo kvalitetu skrbi za reproduktivno zdravlje žena.

Procjenjuje se kako endometrioza pogađa oko 90000 žena u Hrvatskoj.

Varijabilna i široka simptomatologija endometrioze te ograničena svijest o toj bolesti otežavaju dijagnozu, pa oboljele žene u zdravstvenom sustavu često prolaze "ispod radara" i nisu adekvatno tretirane, zbog čega godinama trpe nesnosne bolove.

Endometrioza je kronična, progresivna bolest obilježena rastom tkiva nalik na sluznicu maternice izvan šupljine maternice, a može zahvatiti gotovo bilo koji organ u tijelu žene.

Rast endometriotičnih plakova uzrokuje kroničnu upalnu reakciju koja može rezultirati stvaranjem ožiljnog tkiva unutar zdjelice i drugih dijelova tijela, a najčešći simptomi bolesti su vrlo bolne menstruacije koje onemogućuju da žena obavlja uobičajene dnevne aktivnosti.

Neki od simptoma su bolni spolni odnosi, bol pri pražnjenju crijeva i/ili mokrenju, kronična bol u zdjelici, nadutost trbuha, mučnina, umor, a ponekad i depresija i tjeskoba.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.