Žensko zdravlje

Pojavnost raka vrata maternice u Hrvatskoj

Objavljeno 11.03.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Iako je rak vrata maternice jedan od najlakše sprječivih vrsta raka, po pojavnosti je u Hrvatskoj on treći najčešći rak kod žena u dobi od 30 do 49 godina.
Pojavnost raka vrata maternice u Hrvatskoj
 

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj godišnje prosječno od raka vrata maternice oboli oko 300 žena, a umre njih više od 100.

On je još uvijek četvrta najčešća vrsta raka kod žena u svijetu i među češćim vrstama raka kod mlađih žena.

Procjenjuje se da je u zemljama Europske unije (EU-27) u 2020. godini dijagnoza raka vrata maternice postavljena kod 30447 žena, dok je od te bolesti umrlo njih 13437.

Pojavnost novih slučajeva oboljenja godišnje (incidencija) i smrtnost (mortalitet) jako variraju u zemljama Europe, pri čemu dobno standardizirane stope iznose od manje od 5 slučajeva na 100000 žena do više od 25 slučajeva na 100000 žena.

Dobno standardizirane stope smrtnosti se kreću od 1 slučaja smrti na 100000 žena do 10 slučajeva smrti na 100000 žena.

U Hrvatskoj je stopa incidencije u 2020. iznosila 12,6, a smrtnosti 5,4 na 100000 žena.

Rak vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim ginekološkim pregledima.

Međutim, postotak cijepljenja protiv HPV-a jako varira u zemljama Europe od manje od 5% do više od 90%.

U Hrvatskoj je postotak cijepljenih petnaestogodišnjih učenica oko 40%, a učenika oko 25%.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo od 1. studenog 2022. godine sudjeluje u Joint Action projektu PERCH - PartnERship to Contrast HPV.

Projekt je dio napora Europske komisije u području kontrole zloćudnih bolesti te je u skladu s ciljevima Europe's Beating Cancer Plan inicijative.

Cilj u sklopu trećeg stupa (flagship) navedene inicijative je i eliminacija raka vrata maternice i drugih oblika raka uzrokovanih infekcijom HPV-om.

Neizostavan korak do tog cilja je cijepljenje više od 90% djevojčica u dobi do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, kao i značajno povećanje broja cijepljenih dječaka, do 2030. godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.