Žensko zdravlje

Obilježen Dan narcisa

Objavljeno 26.03.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U subotu je u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Grada Zagreba i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održana javnozdravstvena akcija "Dan narcisa" koja upozorava na važnost prevencije raka dojke, jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti u žena.
Obilježen Dan narcisa
 

U sklopu akcije na Trgu bana Jelačića postavljen je mobilni mamograf, kako bi žene mogle obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda, a akcija je održana i na Cvjetnom trgu također uz prigodnu humanitarnu prodaju narcisa kao simbola borbe protiv raka dojke.

Akcija se održava tradicionalno svake posljednje subote u ožujku.

Iako se najčešće pojavljuje u žena iznad pedesete godine života, od raka dojke mogu oboljeti i znatno mlađe žene, ali i muškarci.

Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak HZJZ-a za 2020. godinu, u Republici Hrvatskoj je zabilježeno 2.869 oboljelih žena.

U je Republici Hrvatskoj je te godine od raka dojke umrlo 711 žena.

Nastavno na podatke o smrtnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i u 2021. godini, nastavljen je pad smrtnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.