Žensko zdravlje

WHO upozorava na smrtnost tijekom trudnoće ili poroda

Objavljeno 02.04.2023.

Yahoo News

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za 2020. godinu pokazuju kako je od sprječivih uzroka povezanih s trudnoćom i porodom jedna žena umrla otprilike svake dvije minute.
WHO upozorava na smrtnost tijekom trudnoće ili poroda
 

2020. godine je od ovih uzroka umrlo 287000 žena, odnosno zabilježeno je gotovo 800 maternalnih smrti svaki dan.

To je broj napredak u usporedbi s procijenjenih 446000 maternalnih smrti prije 20 godina.

Stopa smrtnosti među trudnicama ili tijekom poroda pala je između 2000. i 2015. i od tada je stagnirala, a u nekim je regijama čak i porasla.

U subsaharskoj Africi zabilježeno je oko 70% globalnih smrti majki u 2020., a slijede je središnja i južna Azija koje su činile gotovo 17%.

Uzroci koji mogu dovesti do smrti, a mogu se spriječiti, uključuju obilno krvarenje, visoki krvni tlak, nesigurne pobačaje ili bolesti kao što su HIV/AIDS i malarija.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.