Prehrana

Nova preporuka za mediteransku prehranu

Objavljeno 03.04.2023.

Reuters

Novo istraživanje australskih znanstvenika sugerira kako bi mediteranski način prehrane kod žena mogao smanjiti rizik od srčanih bolesti kod žena za 24%.
Nova preporuka za mediteransku prehranu
 

Najmanji rizik su imale žene koje su konzumirale najviše namirnica poput povrća i voća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova i plodova mora, a manje crvenog i prerađenog mesa, piše stručni časopis Heart.

U toj skupini žena je uočen i 23% manji rizik od smrti od bilo kojeg drugog uzroka tijekom studije, dodaju istraživači s University of Sydney.

Korišteni su podaci iz ranijih 16 studija kojima je obuhvaćeno više od 720000 žena, a zdravlje njihova kardiovaskularnog sustava praćeno je u prosjeku 12,5 godina.

Bez obzira na spol, zdrav način života koji uključuje uravnoteženu prehranu poput mediteranske može pridonijeti smanjenju rizika od razvoja bolesti srca i krvožilnog sustava te čimbenika rizika za njihov nastanak, poput dijabetesa tipa 2, pretilosti, visokoga krvnog tlaka i visokog kolesterola, naglašavaju znanstvenici.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.