Žensko zdravlje

Borba protiv raka jajnika obilježena utrkom

Objavljeno 15.05.2023.

Sve za nju

Udruga Sve za nju je organizirala javnozdravstvenu akciju i utrku na zagrebačkom Bundeku kako bi se obilježio Svjetski dan borbe protiv raka jajnika i educirala javnost o bolesti od koje godišnje obolijeva između 400 i 500 žena, a umre ih preko 300.
Borba protiv raka jajnika obilježena utrkom
 

Iako se bolest češće javlja kod starijih žena, u preko trećine slučajeva dijagnosticiran je prije 60. godine života.

Incidencija raka jajnika u Hrvatskoj je u padu od oko 1% godišnje za razdoblje od 2001. do 2019. godine, dok je mortalitet u istom razdoblju stabilan.

Udruga Sve za nju ove je godine organizirala javnozdravstvenu akciju u obliku utrke, pod nazivom "To nisu samo ženske stvari".

Cilj je skrenuti pozornost na važnost brige o ženskom reproduktivnom zdravlju, prevenciji i ranom otkrivanju bolesti, te potaknuti žene na redovite ginekološke preglede.

U startnom paketu za sudionike je bio i edukativni letak o bitnim zdravstvenim činjenicama kao što su da Papa-test ne otkriva rak jajnika, da se najčešće dijagnosticira u kasnom stadiju, da se ranim otkrivanjem rak jajnika liječi uspješnije, te da svijest žena o simptomima može poboljšati rano otkrivanje.

Uobičajeni simptomi koji mogu ukazivati na rak jajnika su stalna nadutost, slab apetit i rani osjećaj sitosti, bolovi u zdjelici i smetnje mokrenja.

Prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka za 2020., rak jajnika se godišnje dijagnosticira kod gotovo 314.000 žena diljem svijeta, a odgovoran je za više od 207.000 smrtnih slučajeva.

Samo u zemljama EU u 2020. godini od raka jajnika oboljelo je 40.000 žena, a umrlo 27.000.

U svrhu prevencije važno je napomenuti da ginekološke kontrole trebaju biti redovite, a iz udruge ističu kako je potrebno i prepoznati žene u većem riziku od razvoja bolesti i njima omogućiti učestale kontrolne preglede.

Žene koje su u većem riziku od oboljenja mogu se prepoznati po osobnim i obiteljskim anamnezama te rezultatima analize BRCA gena.

Svi ljudi imaju gene BRCA1 i BRCA2, ali samo neki imaju mutacije u tim genima.

40-60% žena s dokazanom nasljednom mutacijom BRCA1 gena i 11-30% s mutacijom BRCA2 gena razvit će karcinom jajnika do 70. godine života.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.