Prehrana

Unos soli povezan s razvojem ateroskleroze

Objavljeno 19.07.2023.

Yahoo News

Istraživanje švedskih znanstvenika pokazuje je da povećan unos soli važan faktor rizika za razvoj ateroskleroze, čak i kod osoba s normalnim krvnim tlakom.
Unos soli povezan s razvojem ateroskleroze
 

Podaci prikupljeni od 10.788 ispitanika u dobi između 50 i 64 godine pokazuju da povećan unos soli upovećava rizik za razvoj aterosklerotskih lezija u koronarnim i karotidnim arterijama.

Ova je pojava zabilježena i kod ispitanika s normalnom krvnim tlakom i bez kardiovaskularnih bolesti, piše European Heart Journal Open.

Sa svakim dodatnim unesenim gramom soli u osoba s normalnim tlakom je učestalost aterosklerotskih plakova u karotidama bila 9% veća, a koronarnih stenoza 17% veća.

Istraživači sa sveučilišta u Uppsali vjeruju kako bi sol sama po sebi mogla biti štetan čimbenik i neposredno prije razvoja hipertenzije.

Dnevni unos soli po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ne bi smio biti veći od jedne čajne žlice dnevno.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.