Prehrana

Unos soli povezan s razvojem ateroskleroze

Objavljeno 19.07.2023.

Yahoo News

Istraživanje švedskih znanstvenika pokazuje je da povećan unos soli važan faktor rizika za razvoj ateroskleroze, čak i kod osoba s normalnim krvnim tlakom.
Unos soli povezan s razvojem ateroskleroze
 

Podaci prikupljeni od 10.788 ispitanika u dobi između 50 i 64 godine pokazuju da povećan unos soli upovećava rizik za razvoj aterosklerotskih lezija u koronarnim i karotidnim arterijama.

Ova je pojava zabilježena i kod ispitanika s normalnom krvnim tlakom i bez kardiovaskularnih bolesti, piše European Heart Journal Open.

Sa svakim dodatnim unesenim gramom soli u osoba s normalnim tlakom je učestalost aterosklerotskih plakova u karotidama bila 9% veća, a koronarnih stenoza 17% veća.

Istraživači sa sveučilišta u Uppsali vjeruju kako bi sol sama po sebi mogla biti štetan čimbenik i neposredno prije razvoja hipertenzije.

Dnevni unos soli po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ne bi smio biti veći od jedne čajne žlice dnevno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.