Žensko zdravlje

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno 23.09.2023.

B.a.B.e.

U prvih osam mjeseci ove godine udruzi B.a.B.e. se za pomoć obratilo 1000 žena, a zbog obiteljskog nasilja javilo se njih 426, objavljeno je povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.
Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama
 

U većini slučajeva su istovremeno žrtve više različitih oblika obiteljskog nasilja - psihičkog, tjelesnog i ekonomskog.

Najmanji je broj žrtava koje su prijavile seksualno nasilje, dok je broj žrtava online nasilja u enormnom porastu.

Do rujna je u sigurnoj kući udruge osiguran smještaj za 51 osobu - 22 žene i 29 djece žrtava obiteljskog nasilja.

Te se brojke približno poklapaju s brojem žrtava nasilja u proteklim godinama te tijekom ove godine dosad nije bilo većih odstupanja u broju zaprimljenih prijava.

B.a.B.e ističu i da je došlo do značajnije promjene u odnosu društva i nadležnih institucija prema nasilju nad ženama i obiteljskom nasilju.

Obiteljsko nasilje se više ne doživljava isključivo kao "privatna stvar" već je javnost više osviještena o tome da se radi o društvenom problem.

Napredak je vidljiv i na području zakonodavne regulative kroz povećanje kaznenopravnih oblika za progon i kažnjavanje nasilja u obitelji.

U pripremi je novi paket zakonskih izmjena usmjerenih učinkovitijoj zaštiti žrtava nasilja u kaznenim i prekršajnim postupcima te adekvatnijem kažnjavanju počinitelja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.