Žensko zdravlje

KBC Rijeka: Dan otvorenih vrata Klinike za tumore

Objavljeno 24.10.2023.

KBC Rijeka

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke, na Klinici za tumore KBC Rijeka će se u četvrtak 26. listopada od 10 do 18 sati za zainteresirane građane održati Dan otvorenih vrata s brojnim preventivnim i edukativnim aktivnostima.
KBC Rijeka: Dan otvorenih vrata Klinike za tumore
 

Aktivnosti zajednički osmišljavaju i realiziraju Klinika za tumore KBC Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, Koordinacija liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHoM) i Udruga Srce za nju.

Cilj je ove akcije podići svjesnost o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i omogućiti svim zainteresiranim građanima da putem radionica, od tima stručnjaka, dobiju relevantne informacije o raku dojke, prepoznavanju simptoma, ispravnom izvođenju samopregleda dojki, o životnoj dobi u kojoj treba započeti s ultrazvučnim i mamografskim pregledom, povišenim čimbenicima rizika, zdravim životnim navikama te o ulozi obiteljskih liječnika u prevenciji i selekcioniranju osoba povišenog rizika za rak dojke.

U sklopu Dana otvorenih vrata Klinika za tumore u suradnji s drugim bolničkim klinikama i zavodima 26. listopada (četvrtak) osigurava termine za mamografski pregled, ultrazvuk dojki i ginekološki pregled za osobe s rizičnim čimbenicima za razvoj bolesti.

Rizične čimbenike procijenit će liječnici specijalisti KBC Rijeka, uključeni u program, na radionicama koje će se istoga dana održavati u dnevnom boravku za pacijente Klinike za tumore, u turnusima od 10 do 12 sati, zatim od 13 do 15 sati te od 16 do 18 sati.

U suradnji s Klinikom za ginekologiju osigurat će se savjetovanje i preventivni pregledi za žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom i povišenim rizikom za obolijevanje od nasljednog oblika raka dojke i jajnika.

Udruga Srce za nju koordinira program i volonteri ove udruge primat će telefonskim putem narudžbe od ponedjeljka, 23. listopada 2023. do srijede, 25. listopada za preventivne preglede zainteresiranih osoba koje nisu obuhvaćene Nacionalnim screening programom.

Kontakt broj telefona za narudžbe je 0953912242, od 18 do 20 sati.

Prema incidenciji, rak dojke na prvom je mjestu kod žena u Hrvatskoj i svijetu, a u Hrvatskoj zauzima drugo mjesto prema mortalitetu, iza raka pluća.

Zabrinjavajući je trend porasta incidencije kod mlađih žena koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom probira za rano otkrivanja raka dojke.

Poznat je podatak da od raka dojke najčešće obolijevaju žene starije od 50 godina koje su ujedno obuhvaćene screening programom.

Većina osoba prosječnog je rizika za obolijevanje od raka dojke, no izdvaja se populacija povišenog rizika, koji se odnosi na postojanje obiteljske anamneze raka dojke.

Rizik za rak dojke udvostručen je za ženu čija majka, sestra ili kćer imaju ili su imale rak dojke, posebno u mlađoj životnoj dobi, prije 50. godine života, u odnosu na žene koje nemaju pozitivnu obiteljsku anamnezu.

Međutim mnoge žene koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu, nikada ne obole od raka.

Također, nasljedni oblik raka dojke, koji se pojavljuje u 10-15% slučajeva i povezan je s nasljednom mutacijom u genima, najčešće BRCA 1 i 2, koji se promijenjeni prenose unutar obitelji, te povećavaju cjeloživotni rizik obolijevanja od raka dojke i jajnika za čak 70%.

Takve osobe trebaju započeti s preventivnim pregledima u ranijoj životnoj dobi u odnosu na one prosječnog rizika.

Važno je imati na umu da od raka dojke obolijevaju i muškarci, kod kojih je to rijetka bolest i čini oko 1% svih slučajeva raka dojke.

Svaka će 8. žena tijekom života oboljeti od raka dojke.

Budući da je izlječivost raka dojke u ranom stadiju viša od 90 %, ključ uspješnog liječenja i izlječenja upravo je u ranom otkrivanju.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.