Žensko zdravlje

Zatraženo povećanje broja BRCA testiranja u Hrvatskoj

Objavljeno 27.11.2023.

Nismo same

Inicijativa #NeZaboraviMe uputila je zahtjeve za povećanjem broja BRCA testiranja u Hrvatskoj.
Zatraženo povećanje broja BRCA testiranja u Hrvatskoj
 

Kako je priopćeno, tri godine od usvajanja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030., genetička testiranja koja čine osnovu prevencije i liječenja raka dojke ili jajnika, na koja pacijentice imaju pravo unutar hrvatskog javnozdravstvenog sustava, još nisu zaživjela u mjeri u kojoj bi trebala.

Testiranja na BRCA 1 i BRCA 2 mutacije, kojima se može utvrditi visoki rizik od razvoja raka dojke i jajnika, u Hrvatskoj se ne provode u dovoljnoj mjeri ni u skladu s kriterijima iz stručnih smjernica na području cijele Hrvatske, naglašavaju.

Inicijativa traži i raspisivanje natječaja za uspostavljenu specijalizaciju iz medicinske genetike, potreban broj specijalista u budućnosti, zapošljavanje i osposobljavanje stručnjaka za laboratorijski rad, te uspostavu edukacije za rad u genetičkim savjetovalištima do završetka specijalizacije i uspostavljanje centra ili centara izvrsnosti.

Primjerice, u Institutu za onkologiju u Ljubljani se godišnje testira više od 3000 pacijenata, što je daleko više nego u Hrvatskoj.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.