Žensko zdravlje

34% oboljelih od raka vrata maternice je mlađe od 50 godina

Objavljeno 28.11.2023.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2020. godini zabilježeno je 276 oboljelih od raka vrata maternice, što čini stopu od 12,6 na 100.000 žena.
34% oboljelih od raka vrata maternice je mlađe od 50 godina
 

Evidentirano je i 126 umrlih (u 2021.:122) od raka vrata maternice, što čini stopu od 5,4 na 100.000 žena.

Rak vrata maternice se javlja u nešto mlađoj dobi nego druga sijela raka - u 2020. 34% novooboljelih žena bilo je mlađe od 50 godina, a 37% umrlih mlađe od 60 godina.

Prosječna dob prilikom dijagnoze u 2020. je bila 56 godina.

Iako rak vrata maternice nije među češćim sijelima raka kod žena, u 2020. godini bio je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače).

U usporedbi s drugim europskim zemljama, prema procjenama Europske komisije za 2020., Hrvatska se nalazila na 11. mjestu od 27 zemalja Europske unije po stopama incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice.

U Hrvatskoj je Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice u fazi reorganizacije.

U tijeku je provedba Posebnog programa, pilot projekta u Virovitičko podravskoj županiji koji uključuje test na HPV kao primarni probirni test, odnosno kotestiranje za žene starije od 30 godina.

Od početka provedbe pilot projekta u travnju 2023. do početka rujna 2023 ok 500 žena koje žive na području Virovitičko podravske županije obavilo je probirno testiranje, a oko 7% njih ima abnormalan Papa test ili pozitivan test na HPV.

Cilj posebnog programa je utvrditi potrebne preduvjete i resurse za planiranje i organiziranje potpune implementacije novog protokola probirnog testiranja na nacionalnoj razini.

U posebnom programu se uz citološku metodu Papa test koristi test na HPV kao primarni test probira, jer je Svjetska zdravstvena organizacija za probirni test preporučila test na HPV zbog dokaza o njegovim dobrim karakteristikama kao probirnog testa koji uključuju: višu specifičnost (veća pouzdanost u detektiranju žena bez premalignih promjena, višu negativna prediktivna vrijednost za procjenu rizika razvoja lezija visokog stupnja (HSIL) i invazivnog raka (veća pouzdanost u rezultat negativnog testa), mogućnost sigurnog produljenja intervala između probira na pet godina (u odnosu na Papa test gdje taj interval iznosi tri godine) te postojanje protokola postupanja (daljnje dijagnosticiranje i liječenje) za HPV pozitivne žene.

Cijepljenje protiv HPV-a je dostupno na nacionalnoj razini za sve učenike (M/Ž) u dobi od 15-16 god. (8. razred osnovne škole).

Od 2023. pozivat će se učenici i učenice od 5. do 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti svi od 9 godina (ovisno o raspoloživosti cjepiva).

Dodatno cijepljenje provodi se među srednjoškolcima i mladima do 25 godina.

Prema podacima HZJZ-a, udio osnovnoškolske djece (8. razred) s najmanje jednom primljenom dozom cjepiva protiv HPV-a u školskoj godini 2022./2023. je bio 51,1% za učenice i 34,3% za učenike, te je vidljiv trend porasta cijepnih obuhvata u odnosu na udio cijepljene djece na početku provedbe nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a, kada je taj udi bio oko 10%.

Dodatno, Hrvatska (HZJZ kao partner) sudjeluje u europskom projektu zajedničke akcije PERCH - PartnERship to Contrast HPV.

Projekt je dio napora Europske komisije u području kontrole zloćudnih bolesti te je u skladu s ciljevima Europskog plana protiv raka (Europe's Beating Cancer Plan inicijative) koji kao nužni preduvjet za postizanje globalnog cilja eliminacije raka vrata maternice i drugih oblika raka uzrokovanih infekcijom HPV-om naglašava važnost postizanja visokih udjela procijepljenosti protiv HPV-a.

Hrvatska se priključila i projektima i inicijativama Europske organizacije za prevenciju raka - HPV Action Network European Cancer Organisation (ECO) i njihovom projektu "Akcija protiv HPV-a sada - Action Now on HPV" koji imaju u cilju poboljšanje prevencije i eliminaciju svih vrsta raka uzrokovanih HPV-om.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.