Žensko zdravlje

Onečišćenje zraka povezano s rakom dojke

Objavljeno 26.12.2023.

HealthDay

Izloženost onečišćenom zraku je u istraživanju provedenom u SAD povezana s povećanjem rizika obolijevanja od raka dojke.
Onečišćenje zraka povezano s rakom dojke
 

Znanstvenici s National Cancer Institute (NCI) su utvrdili kako žene nastanjene u područjima s većim koncentracijama onečišćenja imaju prosječno 8% veći rizik za rak dojke.

Pri tome je bila ključna povećana prisutnost čestica promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM2.5).

Riječ je o česticama koje zbog malog promjera mogu prodrijeti duboko u pluća, a nastaju radom industrijskih postrojenja i motora s unutarnjim sagorijevanjem te izgaranjem ugljena ili drva.

U istraživanju objavljenom u Journal of the National Cancer Institute je sudjelovalo više od pola milijuna ispitanica koje su na početku promatranog razdoblja bile prosječne dobi 62 godine.

Niz ranijih studija je povezao onečišćenje zraka s većim rizikom za bolesti srca i pluća.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.