Žensko zdravlje

Rezultati Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke

Objavljeno 08.01.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Proteklog tjedna je u organizaciji Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održana prezentacija rezultata Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i predstavljanje nove marketinške kampanje.
Rezultati Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke
 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke se u Republici Hrvatskoj provodi već sedamnaestu godinu i to na način da se žene u dobi od 50 do 69 godina pozivaju jednom u dvije godine na mamografiju, a ovisno o mamografskom nalazu i uključuju u daljnju obradu.

Uspješno je završeno sedam, a trenutno je u tijeku osmi ciklus provedbe Programa.

Tijekom 17 godina provedbe u okviru programa napravljeno je oko 2.100.000 mamografskih pregleda i otkriveno više od 10.000 novih karcinoma dojki.

Više od 60% ih je bilo u lokaliziranom stadiju, što je povećalo šansu za uspješno izlječenje žena oboljelih od raka dojke.

Osim toga, u Republici Hrvatskoj se već osmu godinu zaredom bilježi pad smrtnosti od raka dojke, za što je sigurno dijelom zaslužna i provedba Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, ali i sve naprednija dijagnostika i liječenje ove bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.