Žensko zdravlje

Posljedice perinatalne depresije

Objavljeno 12.01.2024.

HealthDay

Perinatalna depresija je u novom istraživanju povezana s povećanjem rizika za preuranjenu smrt, piše British Medical Journal.
Posljedice perinatalne depresije
 

Švedski znanstvenici s Karolinska Institutet su objavili kako žene koje su patile od perinatalne depresije imaju prosječno dvostruko veći rizik za smrt od bilo kojeg uzroka te prosječno šesterostruko veći rizik za suicid.

Uočeni rizik je najveći tijekom 30 dana nakon dijagnoze perinatalne depresije, no ostaje povišen i 18 godina kasnije.

Procjenjuje se kako perinatalna depresija pogađa 10-20% žena koje su rodile.

Novi nalazi su dobiveni analizom podataka prikupljenih od oko 86500 žena s dijagnozom perinatalne depresije i 865.000 žena usporedive dobi iz kontrolne skupine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.