Žensko zdravlje

Rezultati novog modela testiranja na rak vrata maternice

Objavljeno 28.01.2024.

Ministarstvo zdravstva

Podaci Ministarstva zdravstva pokazuju kako je pilotiranjem novog modela testiranja raka vrata maternice kod 10% žena na vrijeme otkrivena ta maligna bolest.
Rezultati novog modela testiranja na rak vrata maternice
 

Riječ je o preliminarnim podacima pilot projekta u Virovitičko-podravskoj županiji u sklopu kojeg je uz papa test za žene u dobi od 20 do 29 godina korišten test na HPV kao primarni test probira za žene u dobi od 30 do 64 godine.

Rak vrata maternica se u prosjeku svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna umire.

Prema procjenama Europske komisije za 2022. godinu, u usporedbi sa zemljama članicama EU, Hrvatska se nalazi na 11. mjestu po incidenciji te 12. mjestu po smrtnosti od raka vrata maternice.

Posljednji podaci Registra za rak pokazuju kako je u 2021. trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina, iza raka dojke i raka štitnjače.

Prema podacima o smrtnosti, u 2022. od raka vrata maternice u Hrvatskoj je umrlo 109 žena, od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina.

S obzirom da se, za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja u nešto mlađoj dobi, pomaknuta je granica modela testiranja na 30 godina te se u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provodi cijepljenje protiv HPV-a kao dio Nacionalnog programa cijepljenja za svu djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole.

Mogu se cijepiti i dječaci i djevojčice od 9 do 25 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.