Žensko zdravlje

Osijek: Manifestacija "Žene u crvenom"

Objavljeno 29.01.2024.

Udruga CEREBRO

Tradicionalna manifestacija "Žene u crvenom" se ove godine u Osijeku održava od 31. siječnja do 2. veljače s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru kod žena.
Osijek: Manifestacija "Žene u crvenom"
 

Osječke Udruga CEREBRO podsjeća kako je lani u Hrvatskoj incidencija moždanog udara bila između 11.000 i 12.000, od čega je 3.500 preminulih.

Među njima u najvećoj mjeri su žene, koje na godišnjoj razini dvostruko češće umiru od te bolesti nego od karcinoma dojke.

Moždani udar u žena je vrlo specifičan, ne samo po simptomima, nego i po učestalosti te ishodu liječenja.

Uz poticanje žena na brigu o svom zdravlju, projektom se nastoji senzibilizirati javnost, posebice članove obitelji, te upozoriti na važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje.

Građani će u sklopu manifestacije moći mjeriti krvni tlak i glukozu u krvi te poslušati predavanje o prepoznavanju čimbenika rizika za nastajanje srčanog i moždanog udara kod žena u dobi od 40 do 59 godina starosti.

Drugog dana građane će na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića kroz stručno savjetovanje upoznavati s rizicima nastanka i prevenciji moždanog udara, uz mogućnost degustacije toplih i zdravih napitaka te zdravih namirnica.

Točno u podne u HNK Osijek slijedi otvorenje izložbe fotografija učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek "Hvala što ste tu", a potom i rasprava pod nazivom "Ženski princip".

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.