Žensko zdravlje

Dan narcisa - javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke

Objavljeno 21.03.2024.

Hrvatska liga protiv raka

Akcijom Dan narcisa, koja se obilježava kako u Zagrebu, tako i u brojnim gradovima diljem Hrvatske, želi se podsjetiti na važnost ranog otkrivanja i liječenja raka dojke, najčešćeg sijela raka kod žena u Hrvatskoj, te dati podršku oboljelima i njihovim bližnjima.
Dan narcisa - javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
 

28. Dan narcisa održat će se na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u subotu, 23. ožujka od 10 do 13 sati.

Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb te ostalih partnera, poziva sve građane da se pridruže akciji gdje će uz razgovor s liječnicima i ostalim stručnjacima i podjelu edukativnih letaka moći saznati najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke.

Također, humanitarnom donacijom za podjelu narcisa mogu dati doprinos aktivnostima za oboljele od raka.

U sklopu 28. Dana narcisa na Trgu bana Jelačića bit će postavljen i mobilni mamograf u kojem će žene imati priliku, uz naručivanje, obaviti besplatnu mamografiju bez uputnice.

Na Trgu će mamografiju moći obaviti unaprijed naručene pacijentice, u dobi od 40 godina i starije, koje u posljednje dvije godine nisu napravile mamografski pregled.

Zbog ograničenog broja pregleda molimo sve zainteresirane da se naruče na broj telefona 01/4696309 radnim danom od 9 do 12 sati.

Sve ostale zainteresirane sugrađanke mogu na isti broj telefona dobiti informacije i kontakte za preventivne mamografske preglede te o načinu uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke.

Prema podacima registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj je u 2021. godini zabilježeno 2928 novih slučajeva raka dojke (stopa 145,6/100.000), a od ove zloćudne bolesti u 2022. godini umrlo je 647 žena (stopa 32,2/100.000).

Rak dojke je najčešći oblik zloćudne bolesti i treći maligni uzrok smrti u žena, nakon raka pluća te debelog i završnog crijeva.

Posljednjih 20-ak godina incidencija (učestalost) raka dojke u Hrvatskoj je u porastu, s time da je do značajnijeg povećanja broja novooboljelih došlo nakon 2006. godine kada je u Hrvatskoj uveden nacionalni program probira na rak dojke.

Trend mortaliteta (smrtnosti) nakon niza godina stabilnog trenda, posljednjih osam godina je u padu, i to za 25 -30% u odnosu na godine s najvećim brojem umrlih žena.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.