Žensko zdravlje

Novi algoritam predviđa pojavu preeklampsije

Objavljeno 07.05.2024.

HealthDay

Kanadski znanstvenici s Universite Laval su razvili algoritam namijenjen ranoj identifikaciji trudnica s povećanim rizikom za preeklampsiju.
Novi algoritam predviđa pojavu preeklampsije
 

Preeklampsija se javlja u jednoj od 25 trudnoća, a karakteriziraju je nagla i potencijalno opasna povišenja krvnog tlaka iznad 140/90 mmHg.

Riječ je o jednom od najčešćih uzroka smrti trudnica u svijetu, piše stručni časopis Hypertension.

Čimbenici rizika za preeklampsiju su kronična hipertenzija, dijabetes tipa 2, kronična bolest bubrega, lupus, pretilost, obiteljska povijest preeklampsije i začeće medicinski potpomognutom oplodnjom.

Na testiranjima provedenima uz sudjelovanje više od 7000 ispitanica prosječne dobi 29 godina je novi algoritam imao točnost do 77%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.