Žensko zdravlje

Novi operativni zahvat u KBC Sestre milosrdnice

Objavljeno 09.05.2024.

KBC Sestre milosrdnice

U Kliničko-bolničkom centru Sestre milosrdnice je prvi put u Hrvatskoj izveden zahvat zaleđivanja malignog tumora na dojci.
Novi operativni zahvat u KBC Sestre milosrdnice
 

Krioablacija, odnosno zaleđivanje tumora, u toj se bolnici primjenjuje unatrag dvije godine, no dosad se taj zahvat koristio za liječenje karcinoma bubrega, pluća i kostiju.

U Klinici za tumore zahvat zaleđivanja karcinoma dojke izveli su voditelj Odjela za intervencijsku radiologiju Luka Novosel, radiologinja Karolina Bolanča Čulo te voditeljica Odjela za dijagnostiku dojke Sanja Baršić Ostojić.

Krioablacijom se zaleđuju isključivo štetna tkiva i tumori te se tako ciljano uništavaju, a bez implikacija na okolno zdravo tkivo.

Sam postupak sastoji se od preciznog navođenja iglenih sondi kroz kožu, koje se pomoću UZV uređaja postavljaju u tumor.

Nakon toga slijedi stvaranje ledene zone promjera do tri centimetra koja je uzrokovala uništenje tumorskih stanica.

Ovim zahvatom pacijentici je pošteđen preostali dio dojke.

Riječ je o zahvatu pogodnom za pacijentice koje nisu idealni kandidati za klasičnu resekciju dojke zbog dobi i komorbiditeta ili rizika anestezije, te za tumore do dva centimetra ili manje metastaze.

Dodatna je prednost krioablacije tumora dojke što se radi ambulantno, bezbolna je te traje jedan sat nakon čega pacijentica može ići kući.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.