Žensko zdravlje

Obilježen Svjetski dan štitnjače

Objavljeno 28.05.2024.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan svjesnosti o bolestima štitnjače obilježava se diljem svijeta svake godine 25. svibnja s ciljem podizanja društvene svijesti o bolestima štitnjače, s posebnim naglaskom na pravovremenu dijagnostiku, liječenje i prevenciju.
Obilježen Svjetski dan štitnjače
 

Posvećen je svim ljudima s bolestima štitnjače te svim istraživačima i liječnicima koji proučavaju i liječe bolesti štitnjače.

Štitnjača je mala endokrina žlijezda veličine oko pet centimetara koja svojim djelovanjem utječe na cijeli organizam.

Smještena je s prednje strane vrata, a oblikom, zbog svoja dva režnja spojena u sredini, nalikuje leptiru.

Štitna žlijezda sintetizira hormone trijodtironin i tiroksin, koji su nužni za pravilno funkcioniranje svih tkiva i organa, otpušta ih u krvotok te na taj način regulira sveukupni metabolizam.

Proizvodnju hormona tiroksina i trijodtironina regulira hormon hipofize tireotropin (TSH).

Dva najčešća poremećaja funkcije štitnjače su hipertireoza (pojačana aktivnost štitnjače) i hipotireoza (smanjena aktivnost štitnjače).

Simptomi bolesti štitnjače variraju od osobe do osobe i nerijetko se pogrešno povezuju sa stanjima kao što su trudnoća, menopauza ili depresija.

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti u djelatnostima obiteljske (opće) medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece, u 2023. godini zabilježeno je 390.089 osoba s dijagnozom bolesti štitnjače, pri čemu je 84,3% osoba ženskog spola.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. godini od raka štitnjače je u Hrvatskoj oboljelo 712 osoba, od čega 74% žena.

Rak štitnjače peto je najčešće sijelo raka u žena u Hrvatskoj (nakon raka dojke, debelog i završnog crijeva, pluća i tijela maternice).

U 2022. godini od raka štitnjače u Hrvatskoj umrlo je 30 osoba (21 žena i 9 muškaraca).

U usporedbi s većinom drugih čestih sijela raka, rak štitnjače ima vrlo visoko petogodišnje preživljenje, oko 85% kod muškaraca i 90% kod žena.

Ova se bolest može pojaviti u bilo kojoj dobi - kod žena se češće javlja u četrdesetim i pedesetim godinama života, dok je u muškaraca češća u pedesetim i šezdesetim.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.