Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu
Stručnjaci FAO-a ističu kako je nakon zraka i vode, hrana treća najosnovnija ljudska potreba, a pravo na hranu, uz pravo na život i slobodu, rad i obrazovanje, jedno od osnovnih ljudskih prava.
"Poljoprivrednici u svijetu proizvode više nego dovoljno hrane da nahrane globalnu populaciju, ali glad i dalje postoji. Oko 733 milijuna ljudi u svijetu suočava se s glađu zbog sve učestalijih vremenskih nepogoda, sukoba, ekonomskih padova, nejednakosti i pandemije. To najviše pogađa siromašne i ranjive, od kojih su mnoga poljoprivredna obiteljska gospodarstva, što se odražava sve većom nejednakošću među zemljama i raslojavanjem unutar njih", upozorava FAO ističući kako si više od 2,8 milijardi ljudi u svijetu ne može priuštiti nutritivno kvalitetnu prehranu.
Nekvalitetna prehrana vodeći je uzrok svih oblika pothranjenosti kao i nedostatka mikronutrijenata ali i pretilosti.
Svjetski dan hrane 2024. traži rješenja kako bi se osiguralo da svi ljudi imaju dovoljno primjeren i redovit pristup raznolikoj, sigurnoj, hranjivoj hrani, a da nitko ne bude zakinut.
"Poljoprivredno-prehrambeni sustavi u cjelini osjetljivi su na katastrofe i krize, posebno na utjecaje klimatskih promjena, no istodobno generiraju zagađenje, degradiraju tlo, vodu i zrak te pridonose emisijama stakleničkih plinova i gubitku bioraznolikosti. Transformacijom poljoprivredno-prehrambenih sustava postoji veliki potencijal za ublažavanje klimatskih promjena i podržavanje mirnog, otpornog i uključivog života za sve", zaključuje FAO.