KOPB

UPUTA ZA UPORABU ZONDE

Za svako liječenje nužna je pravilna primjena lijekova kako bi se postigla potpuna kontrola bolesti. Isključivo pravilnom uporabom inhalera u liječenju KOPBa, pacijent prima propisanu dozu lijeka. Prije korištenja Zonde pažljivo proučite upute.


1. Kako koristiti inhaler Zonda?
2. Zonda je posebno izrađen inhaler za primjenu kapsula lijeka kojeg vam je uz Zondu propisao vaš liječnik. Nemojte koristiti inhaler Zonda za uzimanje drugog lijeka.
3. Uz inhaler Zonda je priložena bočica s prozirnim kapsulama lijeka koje vam omogućuju provjeriti jeste li uzeli cijelu dozu.
4. Za uporabu inhalera najprije podignite zaštitnu kapicu.
5. Čvrsto držite kućište inhalera i otvorite nastavak za usta povlačeći ga prema gore.
6. Izvadite jednu kapsulu iz bočice neposredno prije primjene. Čvrsto zatvorite bočicu. Lijek uvijek čuvajte u originalnoj bočici.
7. Stavite jednu kapsulu u ležište za kapsulu.
8. Kapsulu nikad ne stavljajte izravno u nastavak za usta.
9. Dobro zatvorite nastavak za usta tako da čujete klik. Zaštitnu kapicu ostavite otvorenu.
10. Držite inhaler s nastavkom za usta okrenutim prema gore. Snažno, samo jednom pritisnite i otpustite gumb za probijanje. To će probušiti kapsulu i omogućiti oslobađanje lijeka prilikom udisanja.
11. Potpuno izdahnite zrak. Važno je izdahnuti podalje od nastavka za usta. Nikada ne dišite u nastavak za usta.
12. Stavite nastavak za usta u usta i glavu držite u uspravnom položaju. Nastavak za usta čvrsto obuhvatite usnama i udahnite sporo i duboko tako da čujete ili osjetite vibracije kapsule unutar kućišta.
Zadržite dah što je moguće dulje i u isto vrijeme izvadite inhaler iz usta. Nastavite disati normalno.
13. Podignite nastavak za usta i provjerite je li kapsula prazna.
Ukoliko kapsula nije prazna, ponovite korake izdisanja i udisanja lijeka kako biste do kraja ispraznili kapsulu. Zapamtite da zrak treba izdahnuti podalje od nastavka za usta.
14. Nakon uporabe ponovno otvorite nastavak za usta i bacite praznu kapsulu. Zatvorite nastavak za usta i zaštitnu kapicu te odložite inhaler Zonda.

NAPOMENA: Ukoliko imate problema s primjenom inhalera Zonda, za savjet se obratite liječniku, medicinskoj sestri ili ljekarniku koji će vam pomoći.
Zonda je vrsta inhalera koji se primjenjuje u terapiji KOPB-a.
(19)
4.8 od 5

vezani članci

Prehrana po bolestima

Saznajte više o prehrani i namirnicama te njihovom utjecaju na određene bolesti.

Odgovori na pitanja

Pročitajte pitanja i odgovore iz područja