Prehrana

Prilagodite svoju prehranu toplijim danima

Objavljeno 20.06.2012.
Većina ljudi je tijekom zimskih mjeseci "skupila" nekoliko suvišnih kilograma, pa je stoga najbolji savjet za ljeto onaj koji nam govori kako se riješiti suvišne težine prije dolaska velikih vrućina.
Prilagodite svoju prehranu toplijim danima

Granični kilogrami

Općenito, najčešće postoje dvije skupine ljudi. Prvu čine oni pojedinci koji imaju dva do tri kilograma viška i taj se suvišni dio naše mase najviše odnosi na zaostalu tekućinu i vrlo malo na akumulirane masti. Drugu skupinu predstavljaju svi oni koji su se tijekom zime udebljali više od tri kilograma i sada imaju 3-5 kilograma više nego prošlog ljeta. Za te osobe najčešće vrijedi pravilo da se uz suvišnu tekućinu akumulirala i određena količina masti. Režim njihove prehrane mora biti drugačiji od onih pojedinaca u prvoj skupini, ali kod njih mora biti uključena i svakodnevna intenzivnija tjelesna aktivnost.

Pođimo redom

Dobro je koristiti samoniklo ili gorko bilje jer djeluje detoksikacijski i isto tako pomaže kod izlučivanja nakupljene vode u intersticijskim prostorima pojedinih tkiva.

Prvo započnimo našu analizu činjenicama: udebljali ste se tri kilograma, gotovo je sve otišlo u područje trbuha i bokova i želite što prije "istesati" svoje tijelo u one oblike koji su vam bili poznati prošlog ljeta. Dakle, umjesto da kupujete ljetnu garderobu za jedan broj veću, pričekajte dva tjedna i skinite polovicu suvišnih kilograma, a onda vrlo lako zadnji tjedan i ostatak.

Kako? Vrlo jednostavno, samo morate biti disciplinirani. Dakle, doručak nikada ne preskačite i započnite dan jedan dan s kukuruznim ili zobenim pahuljicama i obranim mlijekom te šalicom ječmene kave. Drugi dan popijte čaj s limunom, a pojedite tost s medom i tako naizmjenično tijekom tjedan dana. Sredinom prijepodneva jedan dan pojedite jedan od fermentiranih proizvoda (jogurt, acidofilno mlijeko, kefir), a drugi dan jednu voćku i opet tako naizmjenično tijekom cijelog tjedna.

Ručak neka svaki dan započne salatom koja će vas zasititi. Nakon salate pojedite tjesteninu s malo umaka od rajčice i začinjenu maslinovim uljem. Večernji obrok mora biti barem 4 sata prije odlaska na spavanje, a najbolje je poslužiti ribu, bijelo meso, svježi sir i kuhano povrće ili povrće tek lagano prepečeno na grill- ili teflonskoj tavi. Opet je dozvoljeno začiniti sve maslinovim uljem. Na dan ne biste smjeli konzumirati više od 3 jušnih žlica maslinova ulja. Prije spavanja najbolje je popiti čaj od mente, koprive ili sikavice koji će pomoći oslobađanju organizma od nakupljene suvišne tekućine i djelovati će diuretski. Idućih dva do tri tjedna treba nastaviti s takvom prehranom, laganom i neopterećujućom te uvoditi što više povrća u svakodnevne jelovnike.

Gorko bilje

Dobro je koristiti samoniklo ili gorko bilje jer djeluje detoksikacijski te pomaže kod izlučivanja nakupljene vode u intersticijskim prostorima pojedinih tkiva. Posebno bih tu istakla jednu biljku - rukolu ili rigu.

Ova biljka specifičnog mirisa u sebi krije mnoštvo visoko vrijednih spojeva. Među njima ističe se folna kiselina. Naime, upravo se u djece i starijih osoba vrlo često javlja anemija povezana s nedostatkom folne kiseline. Folna kiselina, koja predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika rasta, važna je za pravilan metabolizam aminokiselina te njezin nedostatak u dječjoj i starijoj životnoj dobi dovodi do tjelesne slabosti i gubitka koncentracije. Stoga se preporuča barem dvaput tjedno konzumiranje ove biljke, ali nemojmo zaboraviti tijekom tjedna isto tako uvrstiti na naše jelovnike cikoriju, koromač, kelj i raštiku jer su i to namirnice karakterističnog gorkog okusa, bogate fitokemikalijama koje djeluju poput najboljeg protuupalnog lijeka.

Obavezno treba svakodnevno sat vremena posvetiti tjelesnoj aktivnosti: sportovi izbora su hodanje, vožnja biciklom i rolanje.

Možete si dva puta tjedno dozvoliti slastice - ali jedina koja dolazi u obzir je sladoled. Najbolje je sladoled pojesti poslije ručka kao desert.

Što kada želimo i moramo izgubiti više kilograma?

Iako sadrži malo šećera, lubenica zbog velikog sadržaja vode daje osjećaj sitosti jer "efikasno" puni želudac.

U prehranu poput ove prethodno opisane ubacimo jedan dan u tjednu "programiranu prehranu". O čemu se ovdje radi? Radi se zapravo o načinu laganog posta i čišćenja organizma. Primjerice, poznata je kura čišćenja organizma s jednom jedinom namirnicom koju jedemo taj dan uz biljne čajeve koji se mogu piti i do dvije litre na dan. Koje su to jedinstvene namirnice? Prva je lubenica, druga jogurt.

Za jogurt nam je već jasno, potiče probavu, osigurava i jača obrambene mehanizme u organizmu i ako uzmemo onaj nemasni ili sa što manjim sadržajem mliječne masti, dobit ćemo i proteine i kalcij i tekućinu, a kalorije su tek neznatne. Međutim, zašto baš lubenica od svog voća i povrća? Takozvana jednodnevna dijeta s lubenicom posjeduje diuretski učinak, potiče normalnu probavu i pražnjenje crijeva te tonificira organizam i topi zasigurno jedan suvišni kilogram u jednom danu. Lubenica se sastoji od velike količine vode (oko 94%) u kojoj su otopljeni minerali i vitamini, a ukupno daje malo kalorija, svega 15 kcal na 100 grama. Kako se provodi ta dijeta? Vrlo jednostavno, kupite veliku sočnu lubenicu i jedite je tijekom cijelog dana kada god poželite u neograničenim količinama. Iako sadrži malo šećera, lubenica zbog velikog sadržaja vode daje osjećaj sitosti jer "efikasno" puni želudac. Pokušajte i uvidjeti ćete blagodati tog jednodnevnog "slatkog posta" za samo 24 sata!

Dakle, jedan dan u tjednu započnite i završite dan lubenicom, koju možete jesti koliko god želite, a drugi tjedan tako odredite jedan dan za laganu prehranu na bazi jogurta. Uz te namirnice, uz koje nećete osjećati glad budući da ih uzimate kada god poželite, možete kombinirati čajeve od koprive, matičnjaka i brusnica. Dobro je pri tome unijeti i određene elemente u tragovima u obliku tableta koje služe za nadopunu prehrane. Preporuča se magnezij i kalcij te pivski kvasac koji je dobar za zdravlje kože i funkcioniranje živčanog sustava. Svi će ti elementi pomoći u oslobađanju napetosti, a organizam će se riješiti suvišne tekućine i masti oko struka i bokova.

Sve članke vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.