Žensko zdravlje

Psorijaza povezana s dijabetesom i hipertenzijom

Objavljeno 24.04.2009.

BBC

Istraživanje provedeno na Harvardu je pokazalo kako ženama s psorijazom prijeti veći rizik za razvoj dijabetesa i povišenog krvnog tlaka.
Psorijaza povezana s dijabetesom i hipertenzijom
 

Znanstveni časopis Archives of Dermatology je objavio kako je ove nalaze moguće objasniti utjecajem upalnih procesa povezanih s ovom kroničnom kožnom bolešću.

Procjenjuje se kako od psorijaze pati oko 3% populacije.

Psorijaza je povezana s pretjeranom aktivnošću imunološkog sustava, a karakterizira je prebrza dioba stanica kože što dovodi do stvaranja ljuskastih naslaga na površini.

Novi rezultati su prikupljeni od 78000 ispitanica koje su praćene prosječno 14 godina.

Pokazalo se kako žene s psorijazom imaju u prosjeku 63% veći rizik za razvoj dijabetesa te 17% veće izglede za povišeni krvni tlak, bez obzira na faktore rizika poput dobi, indeksa tjelesne mase ili pušenja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.