Prehrana

Prehrana utječe na rizik za rak bubrega

Objavljeno 28.04.2009.

CNN

Istraživači s University of Florida su utvrdili kako konzumacija crvenog mesa najmanje 5 puta tjedno može učetverostručiti rizik obolijevanja od najčešćeg oblika raka bubrega.
Prehrana utječe na rizik za rak bubrega
 

Nasuprot tome, učestali unos povrća ima zaštitni učinak, objavio je Journal of the American Dietetic Association.

Do povećanja rizika obolijevanja je dovodila i česta konzumacija bijelog kruha i krumpira, posebice kod žena, pokazuju podaci prikupljeni od gotovo 700 ispitanika.

Istraživači vjeruju da je dobivene rezultate moguće objasniti visokim glikemičkim indeksom "prozvanih" namirnica, odnosno činjenicom da nakon unosa takve hrane dolazi do brzog povećanja razine šećera u krvi te se posljedično povećavaju izgledi za razvoj rezistencije na inzulin i prisutnost određenih faktora rasta, dvaju čimbenika uključenih u razvoj karcinoma.

Poznati faktori rizika za rak bubrega su pretilost i pušenje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.