Žensko zdravlje

Pomanjkanje vitamina D kod majki i novorođenčadi

Objavljeno 29.06.2009.

Yahoo

36% majki i 58% beba ima pomanjkanje vitamina D u trenutku poroda, objavili su američki znanstvenici iz Boston Medical Centera.
Pomanjkanje vitamina D kod majki i novorođenčadi
 

Za potrebe istraživanja je praćena prisutnost vitamina D u krvi 433 rodilje i 376 novorođenčadi u razdoblju od 72 sata nakon poroda.

U dvije trećine slučajeva u kojima je zabilježeno pomanjkanje vitamina D se radilo o izrazito niskoj razini tog vitamina.

Istraživači napominju kako je pomanjkanje vitamina D otkriveno i kod 30% ispitanica koje su u posljednja tri mjeseca trudnoće uzimale vitamin D u tabletama najmanje 5 puta tjedno.

Preniska razina vitamina D kod beba je bila pet puta češća ako su i njihove majke patile od pomanjkanja tog vitamina.

U prosjeku su nižu razinu vitamina D imala i djeca pretilih majki, te djeca rođena u zimskim mjesecima.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.