Žensko zdravlje

Optimistične žene žive duže

Objavljeno 12.08.2009.

BBC

Ženama koje imaju optimističan pogled na život prijeti manji rizik za bolesti srca i smrt, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD.
Optimistične žene žive duže
 

Podaci prikupljeni od gotovo 100000 ispitanica pokazuju kako je pesimizam izravno povezan s povišenim krvnim tlakom i koncentracijom kolesterola u krvi, objavio je časopis Circulation.

Bez obzira na ostale faktore rizika, optimistične žene su u promatranom osmogodišnjem razdoblju imale 9% manji rizik za bolesti srca te 14% manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka.

Istraživači s University of Pittsburgh vjeruju da je dobivene rezultate moguće objasniti povezanošću optimističnog stava i uspješnije borbe protiv poteškoća do kojih dolazi zbog narušenog zdravlja.

Uz to, optimistične žene su u prosjeku bile sklonije zdravim životnim navikama i tjelovježbi, te su posljedično imale manje poteškoća s viškom kilograma, dodaju znanstvenici.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.