Prehrana

Slatkiši povezani s nasiljem?

Objavljeno 05.10.2009.

BBC

Velški znanstvenici s Cardiff University tvrde kako djeca koja svaki dan jedu slatkiše imaju veće izglede da će u odrasloj dobi biti nasilna.
Slatkiši povezani s nasiljem?
 

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 17500 osoba je prvo koje se bavilo utjecajem prehrane u djetinjstvu na nasilnost u odrasloj dobi.

British Journal of Psychiatry je objavio kako 10-godišnjaci koji svakodnevno jedu slatkiše imaju znatno veće izglede da će prije 34. godine života biti osuđeni za neko nasilno kazneno djelo.

Ovaj fenomen nije bio povezan s čimbenicima poput ponašanja roditelja, područja u kojima su djeca odrastala ili stupnju obrazovanja.

Sveukupno je 69% osuđenika izjavilo kako je u djetinjstvu svakodnevno jelo slatkiše, nasuprot 42% ispitanika koji nisu bili osuđeni zbog nasilja.

Istraživači ovakve rezultate objašnjavaju na više načina, između ostalog ukazujući na mogućnost da ovisnost o aditivima iz slatkiša dovodi do agresivnosti.

Drugo objašnjenje se odnosi na činjenicu da djeca koja redovito dobivaju slatkiše ne stječu naviku čekanja na predmet svojih želja, što može dovesti do usvajanja impulzivnog ponašanja, snažnog faktora rizika za delinkvenciju.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.