Prehrana

Mediteranskom prehranom protiv depresije

Objavljeno 07.10.2009.

BBC

Istraživanje provedeno u Španjolskoj je pokazalo kako mediteranski stil prehrane može smanjiti izglede za pojavu depresije.
Mediteranskom prehranom protiv depresije
 

Podaci prikupljeni od oko 10000 ispitanika sugeriraju kako osobe čija se prehrana sastoji od visokog udjela voća, povrća i žitarica uz vrlo malo crvenog mesa, imaju oko 30% manji rizik za depresiju.

Za mediteranski način prehrane je karakterističan i umjereni unos alkohola i mliječnih proizvoda, te česta konzumacija mononezasićenih masnih kiselina prisutnih u maslinovom ulju.

Istraživanje znanstvenika sa sveučilišta u Las Palmasu i Navarri je trajalo 4,5 godine, a rezultate je objavio Journal of the American Medical Association.

Na učinak mediteranske prehrane glede smanjenja rizika za depresiju nisu utjecali čimbenici poput životnog stila, bračnog statusa, broja djece ili karakteristika ličnosti ispitanika.

Poznato je kako mediteranska prehrana smanjuje izglede za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a proteini s upalnim procesima koji utječu na bolesti srca su povezani i s depresijom, napominju istraživači.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.