Žensko zdravlje

Napredak u otkrivanju raka jajnika

Objavljeno 04.01.2010.

Yahoo

Povišena razina triju proteina može ukazati na prisutnost raka jajnika godinama prije dijagnoze, otkrili su američki znanstvenici iz Fred Hutchinson Cancer Research Centera u Seattleu.
Napredak u otkrivanju raka jajnika
 

Nalazi se temelje na analizi uzoraka krvi 34 žene oboljele od raka jajnika i 70 zdravih ispitanica iz kontrolne skupine.

Journal of the National Cancer Institute je objavio kako se razina triju ključnih proteina počinje povećavati prosječno 3 godine prije nego što je ovaj oblik karcinoma bio dijagnosticiran.

Zasad ne postoji jednostavan i dovoljno pouzdan program otkrivanja raka jajnika za žene kod kojih nema simptoma bolesti.

Žene kod kojih je ova bolest otkrivena u ranom stadiju razvoja imaju 93% izgleda za preživljavanje u sljedećih 5 godina.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.