Prehrana

Prehrana štiti od bolesti pluća

Objavljeno 12.03.2010.

Reuters

Visoki udio vlakana u prehrani je povezan s manjim rizikom obolijevanja od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), objavili su francuski znanstvenici.
Prehrana štiti od bolesti pluća
 

Njihovi podaci, prikupljeni od 111850 ispitanika između 1984. i 2000. godine, pokazuju kako su najizraženiji pozitivan učinak imala vlakna konzumirana preko proizvoda od integralnog zrna.

Nakon što su u obzir uzeli faktore rizika poput pušenja, životne dobi, tjelesne mase i tjelesne aktivnosti, istraživači su izračunali kako unos vlakana može za trećinu smanjiti rizik obolijevanja od KOPB-a.

Pušenje je glavni faktor rizika za KOPB, napominju znanstvenici u časopisu American Journal of Epidemiology.

Prema postojećim preporukama, muškarci bi svakodnevno trebali unositi između 30 i 38 grama vlakana, a žene između 21 i 25 grama.

Već su ranija istraživanja pokazala kako vlakna imaju značajna antioksidativna i protuupalna svojstva.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.