Žensko zdravlje

Studija o kućnim testovima za HPV

Objavljeno 16.03.2010.

BBC

Istraživanje provedeno u Nizozemskoj sugerira kako bi široka primjena kućnih testova za virus povezan s rakom vrata maternice dovela do ranijeg otkrivanja znatno većeg broja slučajeva ove bolesti.
Studija o kućnim testovima za HPV
 

Poznato je više od 100 tipova spolno prenosivog humanog papiloma virusa (HPV), no samo ih 13 uzrokuje rak vrata maternice.

British Medical Journal je objavio rezultate studije provedene uz sudjelovanje 28000 žena koji pokazuju da primjena kućnih testova za otkrivanje HPV-a može udvostručiti broj otkrivenih slučajeva raka vrata maternice, u odnosu na javnozdravstvene programe testiranja na HPV.

Istraživači napominju kako se više od polovice slučajeva raka vrata maternice u zemljama s programima testiranja na HPV otkriva kod žena koje se nisu odazvale na pozive na ovakve rutinske preglede.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.