Žensko zdravlje

Tjelesna aktivnost smanjuje rizik za rak dojke

Objavljeno 04.05.2010.

foodconsumer.org

Žene koje su često tjelesno aktivne imaju manji rizik obolijevanja od raka dojke, ali i veće izglede za uspješno liječenje bolesti, objavio je časopis Nutrition and Cancer.
Tjelesna aktivnost smanjuje rizik za rak dojke
 

Američki znanstvenici napominju kako je tjelesna aktivnost smanjivala rizik za pojavu raka dojke bez obzira na etničko podrijetlo, tjelesnu masu ili obiteljsku povijest ove bolesti kod ispitanica.

U istraživanju su sudjelovale 1463 žene oboljele od raka dojke i 4862 zdrave ispitanice u kontrolnoj skupini.

U prosjeku su žene koje su se bavile nekim oblikom tjelovježbe u trajanju oko sat vremena najmanje jednom tjedno imale prosječno 50% manji rizik obolijevanja od karcinoma dojke.

Kod ispitanica koje su se tjelovježbom bavile oko 30 minuta tjedno su zabilježeni 35% manji izgledi za rak dojke.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(26)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.