Žensko zdravlje

Vitamin E štiti pluća

Objavljeno 25.05.2010.

All Headline News

Žene koje redovito uzimaju dodatni vitamin E imaju znatno manje izglede za obolijevanje od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).
Vitamin E štiti pluća
 

Američki znanstvenici s Cornell University i Brigham and Women's Hospital su prateći više od 40000 ispitanica starijih od 45 godina utvrdili kako redovito uzimanje dodatnog vitamina E može rizik obolijevanja od KOPB-a smanjiti za 10%.

Istraživači napominju kako je zaštitna uloga vitamina E bila očita i kod žena koje su pušile.

Po njihovim riječima, učinak vitamina E se temelji na njegovoj ulozi u smanjenju oštećenja pluća, uključujući upale i posljedice djelovanja tzv. slobodnih radikala.

U studiji je utvrđeno kako je smanjenje rizika za KOPB bilo prisutno kod ispitanica koje su uzimale 600 miligrama vitamina E svaka dva dana.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(30)
4.5 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.