Žensko zdravlje

Nada za cjepivo protiv raka dojke

Objavljeno 01.06.2010.

BBC

Američki znanstvenici tvrde da su razvili cjepivo koje može spriječiti razvoj raka dojke kod testiranih životinja, piše stručni časopis Nature Medicine.
Nada za cjepivo protiv raka dojke
 

Istraživači s Cleveland Clinic sada planiraju provjeru cjepiva na ljudima, te napominju kako će proći godine prije nego što ono postane široko dostupno.

Po njihovim riječima, ako se pokaže da je cjepivo jednako učinkovito na ljudima pojavit će se mogućnost prevencije i potpune eliminacije raka dojke, poput niza dječjih bolesti za koje već postoje efikasna cjepiva.

Trenutno su u SAD odobrena dva cjepiva za prevenciju raka (raka vrata maternice i raka jetre), no ova cjepiva djeluju samo protiv virusa povezanih s karcinomom.

Novo cjepivo se temelji na djelovanju antigena nazvanog a-laktalbumin koji omogućuje aktivaciju imunološkog sustava organizma kao reakciju na protein prisutan u većini tumora dojke.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(25)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.