Žensko zdravlje

Nova studija o riziku obolijevanja od raka gušterače

Objavljeno 14.06.2010.

Reuters

Osobe čiji su suvišni kilogrami smješteni u predjelu struka imaju veće izglede za obolijevanje od raka gušterače, objavili su istraživači s New York University.
Nova studija o riziku obolijevanja od raka gušterače
 

Časopis Archives of Internal Medicine piše kako je ovo povećanje rizika bilo uočljivije kod žena, te da je masno tkivo oko abdomena bilo značajniji faktor rizika od ukupnog indeksa tjelesne mase.

Odnos tjelesne mase i visine je već ranije identificiran kao važan čimbenik koji pridonosi razvoju ovog oblika karcinoma.

U novoj studiji je sudjelovalo 2170 pacijenata s rakom gušterače i 2209 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine.

U prosjeku su osobe s najvećim indeksom tjelesne mase imale 33% veći rizik obolijevanja od raka gušterače, dok je ženama s najvećim obujmom struka prijetio čak 87% veći rizik za ovaj oblik karcinoma.

Znanstvenici procjenjuju kako prosječni stanovnik SAD-a ima 1,4% izgleda da će tijekom života oboljeti od raka gušterače.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.