Žensko zdravlje

Broj djece povezan s izgledima za moždani udar?

Objavljeno 25.06.2010.

Reuters

Kod žena koje su rodile veći broj djece dolazi do bržeg nakupljanja naslaga na stijenkama vratnih krvnih žila te s tim povezanog povećanja rizika za moždani udar.
Broj djece povezan s izgledima za moždani udar?
 

Australski znanstvenici iz Baker IDI Heart & Diabetes Institute napominju kako su neke ranije studije već ukazale na veći rizik za bolesti srca kod žena koje su rodile više djece.

Stručni časopis Stroke donosi mišljenje istraživača po kojem biološke promjene do kojih dolazi u trudnoći mogu povećati izglede za povišenje koncentracije kolesterola u krvi, pojavu rezistencije na hormon inzulin te dovesti do razvoja upalnih procesa.

U istraživanju je sudjelovalo 1800 ispitanica te se pokazalo kako kod žena koje su više puta rodile dolazi do bržeg stvaranja naslaga na stijenkama krvnih žila vrata koje je po posljedicama usporedivo sa sličnim procesima koji su kod ostalih ispitanica trajali znatno duže.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(33)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.