Žensko zdravlje

Smanjena stopa smrtnosti kod osoba s dijabetesom tipa 1

Objavljeno 02.07.2010.

Yahoo

Podaci prikupljeni u SAD sugeriraju kako je u posljednjih nekoliko desetljeća došlo do smanjenja stope smrtnosti među osobama oboljelima od dijabetesa tipa 1.
Smanjena stopa smrtnosti kod osoba s dijabetesom tipa 1
 

U istraživanju provedenom na University of Pittsburgh su analizirani nalazi prikupljeni od 1100 ispitanika kojima je dijabetes tipa 1 dijagnosticiran između 1965. i 1979. godine.

Pokazalo se kako sudionici studije imaju u prosjeku 7 puta veći rizik za smrt u odnosu na svoje vršnjake iz opće populacije.

Ipak, kod osoba kojima je dijabetes tipa 1 dijagnosticiran između 1975. i 1979. godine su imale nešto manji rizik za smrt od ostalih (prosječno 5,5 puta veći u odnosu na zdrave osobe iste dobi i spola).

Žene s dijabetesom tipa 1 su imale 13 puta veći rizik za smrt u odnosu na zdrave vršnjakinje, dok je kod muškaraca u studiji ovaj rizik bio 5 puta veći.

Obzirom na manje izglede za smrt kod ispitanika kojima je dijabetes tipa 1 dijagnosticiran kasnije, istraživači zaključuju da napredak u liječenju do kojeg je došlo u posljednjih nekoliko desetljeća ima izravan pozitivan učinak na preživljavanje oboljelih.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(32)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.