Žensko zdravlje

Konzumacija soje smanjuje rizik za rak dojke

Objavljeno 15.11.2010.

Foodconsumer

Žene koje češće konzumiraju soju imaju manje izglede za obolijevanje od raka dojke, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika s University of Buffalo.
Konzumacija soje smanjuje rizik za rak dojke
 

Uzrok tome je visoka razina fitoestrogena u soji, primjerice izoflavona.

U studiji je analizirana prehrana 683 žene oboljele od raka dojke i 611 zdravih ispitanica.

U prosjeku su žene s najvišim udjelom izoflavona u prehrani imale 60% manji rizik za rak dojke te 30% manje izglede za dijagnozu invazivnog oblika raka dojke.

Istraživači napominju kako se ovi rezultati odnose na žene koje još nisu prošle menopauzu.

Neke ranije studije su već pokazale kako je češća konzumacija soje povezana s dužim preživljavanjem žena oboljelih od raka dojke.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.