Žensko zdravlje

Socioekonomski status i rizik za melanom

Objavljeno 23.03.2011.

Yahoo

Mlade žene boljeg socioekonomskog statusa imaju oko 6 puta veći rizik za melanom od svojih vršnjakinja s manjim primanjima, objavili su američki znanstvenici.
Socioekonomski status i rizik za melanom
 

Časopis Archives of Dermatology je objavio rezultate koje su znanstvenici s kalifornijskog Cancer Prevention Institute prikupili od 3800 ispitanica u dobi od 15 do 39 godina.

Sudionice istraživanja su praćene 20 godina.

Pokazalo se kako najveći rizik za melanom nisu imale ispitanice nastanjene u područjima s jačim ultraljubičastim zračenjem, nego ispitanice s najvišim socioekonomskim statusom.

Znanstvenici vjeruju kako je to moguće objasniti većom učestalošću korištenja solarija kod žena boljeg financijskog stanja.

Po njihovim riječima, posljednih desetljeća se bilježi povećanje broja slučajeva melanoma u SAD.

Kod tinejdžera se učestalost melanoma u posljednjih 20 godina povećava stopom od 3% godišnje.

Stručnjaci upozoravaju kako se većina oštećenja kože koja dovode do melanoma zadobiju zbog pretjerane izloženosti sunčevim zrakama prije 20. godine života.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.