Žensko zdravlje

Nekvalitetna prehrana i anemija

Objavljeno 28.03.2011.

Business Week

Istraživanje provedeno u SAD pokazuje kako paralelno sa smanjenjem unosa hranjivih tvari raste rizik za anemiju kod žena koje su prošle menopauzu.
Nekvalitetna prehrana i anemija
 

Prema podacima za 72833 ispitanice, žene s anemijom su konzumirale manje proteina, folata, vitamina B12, željeza, vitamin C i mesa.

Journal of the American Dietetic Association je objavio i kako je pomanjkanje dvije praćene hranjive tvari dovodilo do 21%-tnog povećanja rizika za anemiju.

Rizik je rastao za 44% ako su ispitanice unosile premalo hranjivih tvari iz 3 proučavane skupine namirnica.

Znanstvenici napominju kako su dob, indeks tjelesne mase i pušenje također bili povezani s anemijom.

Anemija je povećavala rizik za smrt, ozljede i pomanjkanje tjelesne aktivnosti, dodaju istraživači s University of Arizona.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(24)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.