Prehrana

Stručnjaci pozivaju na smanjenje konzumacije soli

Objavljeno 17.08.2011.

BBC

Skupina britanskih stručnjaka je pozvala Ujedinjene narode da smanjenje unosa soli učine globalnim zdravstvenim prioritetom.
Stručnjaci pozivaju na smanjenje konzumacije soli
 

British Medical Journal piše kako bi 15%-tno smanjenje konzumacije soli u sljedećih 10 godina u svijetu spriječilo 8,5 milijuna smrti.

Po riječima stručnjaka sa sveučilišta u Warwicku i Liverpoolu, u slučaju neuspjeha aktivnosti utemeljenih na dobrovoljnoj bazi potrebno je uvesti odgovarajuće obvezne mjere za prehrambenu industriju.

Znanstvenici vjeruju kako je nakon smanjenja konzumacije duhanskih proizvoda, borba protiv pretjeranog unosa soli najvažniji korak prema popravljanju globalnog zdravlja.

Brojne studije su već ukazale na povezanost soli i povišenja rizika za hipertenziju, bolesti srca, moždani udar i bolesti bubrega.

Stručnjaci kao pozitivan primjer ističu kampanje za smanjenje unosa soli koje su već provedene u Finskoj, Portugalu i Japanu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(29)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.