Prehrana

Mediteranska prehrana pogoduje zdravlju mozga

Objavljeno 16.02.2012.

ABC News

Mediteranska prehrana je povezana sa smanjenjem rizika za oštećenja mali krvnih žila u mozgu, objavio je stručni časopis Archives of Neurology.
Mediteranska prehrana pogoduje zdravlju mozga
 

U istraživanju američkih znanstvenika s University of Miami i Columbia University je sudjelovalo 966 ispitanika koji su davali detaljne odgovore o svojoj prehrani te su bili podvrgnuti pregledima magnetskom rezonancom.

Utvrđeno je kako osobe koje se više pridržavaju mediteranskog načina prehrane imaju znatno manje lezija mozga.

Ovakve lezije su inače povezane s hipertenzijom, povišenom koncentracijom kolesterola u krvi, dijabetesom i odmaklom životnom dobi.

Mediteranska prehrana se odnosi na čestu konzumaciju voća, povrća, maslinovog ulja, mahunarki, proizvoda od integralnog zrna žitarica te unos malih količina crvenog mesa.

 

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.