Žensko zdravlje

Starije majke češće rađaju blizance

Objavljeno 07.04.2012.

Reuters

Trudnice starije od 30 godina imaju veće izglede da će roditi blizance u odnosu na žene koje su se za majčinstvo odlučile ranije, pokazuje nova studija.
Starije majke češće rađaju blizance
 

Znanstvenici s Michigan State University dodaju kako je u SAD u posljednih 30 godina gotovo udvostručen broj poroda blizanaca.

Trenutno je blizanac svaka 30. beba rođena u SAD, dok je 1980. godine blizanac bila svaka 53. beba.

U istom razdoblju je zabilježeno i povećanje broja trojki - od svake 2702. bebe prije 30 godina do svake 651. bebe sada.

Povećanje broja blizanačkih trudnoća je zabilježeno kod trudnica svih dobnih skupina.

Po mišljenju istraživača, uzrok ove pojave je povećanje broja žena koje rađaju nakon 30. godine života te se podvrgavaju medicinski potpomognutoj oplodnji.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.