Žensko zdravlje

Učinak hipertenzije u trudnoći

Objavljeno 13.02.2013.

HealthDay

Povišeni krvni tlak u trudnoći je povezan s kasnijim povećanjem rizika za dijabetes te bolesti srca i bubrega, pokazalo je istraživanje provedeno u Finskoj.
Učinak hipertenzije u trudnoći
 

Ovo povećanje rizika je bilo prisutno i kod žena koje su imale samo 1-2 očitanja povišenog krvnog tlaka u trudnoći, objavio je znanstveni časopis Circulation.

Znanstvenici dodaju kako je povišeni krvni tlak u trudnoći bio neovisan faktor rizika, čak i kod ispitanica koje nisu imale ostale poteškoće povezane s razvojem dijabetesa te bolesti srca i bubrega.

Novi se nalazi temelje na podacima prikupljenima od žena koje su rodile u Finskoj 1966. godine te su zatim bile praćene sljedećih 40 godina.

Povišeni krvni tlak u trudnoći je bio povezan s 14-100% većim rizikom za kasniji razvoj bolesti srca te 2-5 puta većim rizikom za smrt od srčanog udara.

Kod tih je ispitanica uočen i 1,4 do 2,2 puta veći rizik za dijabetes te 1,9 do 2,8 puta veći rizik za bolesti bubrega.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(28)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.