Prehrana

Zdravim navikama protiv starenja

Objavljeno 18.09.2013.

BBC News

Usvajanje zdravih životnih navika dovodi do zaustavljanja procesa starenja na staničnoj razini, objavili su znanstvenici s University of California.
Zdravim navikama protiv starenja
 

Rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Lancet Oncology se temelje na podacima prikupljenima od 35 ispitanika s rakom prostate.

Pokazalo se kako je usvajanje zdravih životnih navika, uključujući tjelovježbu, zdravu prehranu i meditaciju, bilo povezano sa znatnim "pomlađivanjem" stanica u genetskom smislu.

Znanstvenici su kod tih ispitanika uočili promjene na telomerima, strukturama DNK smještenima na krajevima kromosoma.

Telomeri štite krajeve kromosoma te sprječavaju gubitak genetskih informacija tijekom diobe stanice.

Starenjem telomeri postaju sve kraći i slabi njihov strukturalni integritet, što može dovesti do prestanka diobe stanice i njezine smrti.

U novom istraživanju je utvrđeno kako zdrave životne navike tijekom 5 godina mogu rezultirati i produžavanjem telomera za 10%.

Kod sudionika istraživanja koji nisu imali zdravu prehranu niti su se bavili tjelovježbom je u promatranom razdoblju došlo do skraćivanja telomera za 3%.

Kraći telomeri su već povezivani s nizom bolesti koje postaju sve češće u starijoj životnoj dobi, uključujući bolesti srca i neke tipove raka.


Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(31)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.