Žensko zdravlje

Veza kasnih obroka i rizika za rak?

Objavljeno 19.07.2018.

HealthDay

Istraživanje provedeno na institutu ISGlobal u Barceloni ukazuje na veću učestalost karcinoma dojke i prostate kod osoba sklonih obrocima prije odlaska na počinak.
Veza kasnih obroka i rizika za rak?
 

Rezultati koje je objavio International Journal of Cancer su prikupljeni od 621 ispitanika s rakom prostate i 872 zdravih muškaraca te od 1205 pacijentica s rakom dojke i 1321 zdrave ispitanice iz kontrolne skupine.

Pokazalo se kako osobe koje večeraju prije 21 sat te čekaju još najmanje 2 sata prije odlaska na spavanje imaju prosječno 20% manji rizik obolijevanja od raka nego osobe koje jedu nakon 22 sata te odlaze u krevet ubrzo nakon toga.

Znanstvenici naglašavaju kako nije dokazano da kasni obroci uzrokuju rak, no upozoravaju na važnost uloge tzv. unutarnjeg sata organizma u tempiranju obroka.

Po njihovim riječima, novi nalazi su posebno važni za stanovnike južnoeuropskih zemalja u kojima je čest običaj kasnih večera.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.