Žensko zdravlje

Tjelesna neaktivnost i rak debelog crijeva

Objavljeno 06.02.2019.

NBC News

Sjedilački način života je povezan s povećanjem rizika obolijevanja od raka debelog crijeva, pokazuju podaci prikupljeni u SAD od oko 90000 žena.
Tjelesna neaktivnost i rak debelog crijeva
 

Rezultati objavljeni u stručnom časopisu JNCI Cancer Spectrum mogu objasniti povećanje učestalosti raka debelog crijeva prije 50. godine života.

Znanstvenici s Washington University svoje nalaze temelje na podacima o vremenu provedenom u gledanju televizije.

Ispitanice koje su dnevno provodile najmanje sat vremena pred televizorom su imale prosječno 12% veći rizik obolijevanja od ovog tipa raka, dok je više od 2 sata gledanja televizije dnevno bilo povezano sa 70% većim rizikom za rak debelog crijeva.

Sudionice istraživanja su praćene 22 godine, a na početku promatranog razdoblja su bile u dobi od 25 do 42 godine.

Osim sjedilačkog načina života, vodeći čimbenici rizika za rak debelog crijeva su genetsko nasljeđe, obiteljska povijest ove bolesti, prehrana s visokim udjelom crvenog mesa, pušenje i konzumacija alkohola.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.