Žensko zdravlje

Studija o spavanju u osvijetljenoj prostoriji

Objavljeno 11.06.2019.

HealthDay

Podaci prikupljeni na uzorku od 44000 ispitanica ukazuju na veće izglede za nakupljanje suvišnih kilograma kod žena koje spavaju uz umjetno osvjetljenje.
Studija o spavanju u osvijetljenoj prostoriji
 

Američki znanstvenici iz National Institute of Environmental Health Sciences vjeruju kako umjetno osvjetljenje noću može potisnuti hormon sna melatonin te tako narušiti prirodni ciklus spavanja i budnosti.

To za posljedicu može imati i varijacije hormona stresa te negativan utjecaj na metaboličke procese, što u konačnici povećava rizik za preveliku tjelesnu masu.

Sudionice istraživanja su bile u dobi od 35 do 74 godine, a praćene su najmanje 5 godina.

Ispitanice koje su običavale spavati u osvijetljenoj prostoriji su tijekom promatranog razdoblja imale prosječno 17% veći rizik za povaćenja tjelesne mase od najmanje 5 kilograma, objavio je stručni časopis JAMA Internal Medicine.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.